Ziemniaki z orzechami podane ze szparagami w szynce parmeńskiej / Potatoes with nuts served with asparagus and Parma ham

Dziś na talerzu ląduje to, co polskie tygryski lubią najbardziej – niezastąpione ziemniory! 🙂

Na wstępie, chce obalić powszechny mit, o który pytało mnie wiele dziewczyn – ziemniaki nie są tuczace. Oczywiście, jeśli nie serwujemy ich pływających w sosie, w towarzystwie schabowego smażonego w bułeczce tartej (na głębokim tłuszczu, co by chrupki był! 😜).

Jest wiele sposobów, aby urozmaicić obiad z ziemniaczków. Zimą stawiam na talarki z piekarnika, w przyprawach i ziołach, polane oliwą z oliwek. Latem, kiedy mamy dostęp do pysznych, młodych ziemniaków – podaję gotowane, z dodatkiem prażonych orzechów i świeżego koperku.

Dziś pomysł na letni obiad/lekką kolacje.

image

 

Składniki(dla 2 os.):

  • młode ziemniaki 1,5 kg
  • szparagi
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • sól
  • świeży koperek
  • migdały(płatki)
  • pistacje
  • orzeszki piniowe

Przekrojone na pół ziemniaczki wkładam garnka z zimna woda, gotuje 15-20 minut(pod koniec gotowania wsypuję łyżeczkę soli).

W osobnym garnku, na gotujaca wodę wrzucam szparagi i zostawiam na 10 minut.

Na sucha, rozgrzana patelnie wsypuję mieszankę orzeszków piniowych, pistacji i migdałów(po 2 łyżki każdego) i prażę do zarumienienia(około 3 minut, poruszajac patelnia co jakiś czas, aby się nie przypaliły). Na koniec rozdrabniam wszystkie orzechy tłuczkiem.

Ugotowane szparagi zawijałam w plastry szynki parmeńskiej. Ziemniaczki polałam oliwa z oliwek, posypałam świeżo posiekanym koperkiem i posypałam orzechami. Pyszota! Tak smakuje lato 🙂

A.

xxx

Potatoes with nuts served with asparagus and Parma ham

Ingredients:

  • baby new potatoes 1,5 kg
  • asparagus
  • parma ham 6 slices
  • salt
  • fresh dill
  • almond flakes
  • pistachios
  • pine nuts

Method:

Cut potatoes in half and boil for 15-20 mins(in the end of boiling, add 1 teaspoon of salt). In seperate pot boil asparagus for 10 mins. Put almond flakes, pistachios and pine nuts(2 tablespoons of each) on dry, hot pan and roast them until gold colour(around 3 mins, constantly moving the pan to avoid burning).

Roll asparagus in parma ham slices. Pour potatoes with olive oil, add fresh chopped dill and put nuts on the top. It’s delicious! This is the taste of summer! 🙂

A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *