Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i warzywami

Zimowa aura działa na mnie bardzo przytłaczająco. Szczególnie, że zamiast na płatki śniegu, mogę co najwyżej napatrzeć się na kałuże zgromadzone od padającego hektolitrami deszczu. Nie lubię tego! 😢

Wszystko to sprowadza się do tego, że ostatnio w mojej kuchni idę na łatwiznę i preferuję „dania jednogarnkowe”(czyt. wrzuć wszystko w jeden kocioł i niech robi się samo). Tak też zrodził się pomysł na dzisiejszy przepis 😉.

Uwaga! Fajna opcja dla osób, które omijają szerokim łukiem krowie mleko i mąkę pszenną – w przepisie pojawi się sos beszamelowy bez tych składników! 😎

image

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (użyłam „baby potato”, mogą być zwykłe)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • pieczarki
  • 200 g boczku
  • oliwa z oliwek
  • maka ryżowa
  • pół szklanki mleka ryżowego
  • sól/pieprz
  • kurkuma
  • papryka słodka
  • koperek

Ziemniaki podgotowałam w nieosolonej wodzie około 15 minut – uważajcie, żeby nie były za twarde, bo pomimo późniejszego pieczenia w piekarniku mogą być surowe. Boczek i pokrojone w ćwiartki pieczarki podsmażyłam na patelni na odrobinie oliwy. Cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę.

image

A teraz gwóźdź programu, czyli oszukany beszamel 🙂 W rondelku podgrzałam odrobinę oliwy z oliwek i stopniowo dosypywałam mąkę ryżową, mieszając całość. Następnie dodałam mleko ryżowe i szczyptę pieprzu; mieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji.

image

Pokrojone w talarki ziemniaczki włożyłam do naczynia żaroodpornego; następnie doprawiłam solą, kurkuma i koperkiem, następnie polałam sosem.

image

Na wierzch położyłam odcedzone pieczarki i boczek, papryki i cebulkę. Naczynie przykryłam folią aluminiową i piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepisy z najprostszych składników są zawsze niezawodne i najsmaczniejsze 🙂

Smacznego!

A.

image

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *