Tatar z łososia / Salmon tartare

Podczas każdego pobytu w Polsce, odbywam swoje tradycyjne rytuały. Nie trudno się domyślić, że dotyczą one głównie jedzenia ;). Moim must have są oczowyście pierogi ruskie (niezaprzeczalnie najukochańsze danie na świecie!), oraz tatar wołowy. Z tatarem jest jak z Warszawą – albo kochasz, albo nienawidzisz ;). Ilu zwolenników, tylu przeciwników. Ja gdzieś głęboko mam w sobie pierwotny pierwiastek mięsożercy, bo i za tatara i za steka Medium Rare dałabym się pokroić. Mniam!

Wiadomo, że jedzenie surowego mięsa niesie ze sobą pewne ryzyko, gdyż możemy się natknąć na Salmonellę, czy inne groźne dla organizmu bakterie, których pozbywamy się podczas obróbki termicznej. Dlatego niestety tatar to danie którego nie powinniśmy spożywać zbyt często, a jeśli już się na to decydujemy – pamiętajmy aby mięso było dobrej jakości i pochodziło ze sprawdzonego źródła. Tymczasem, znalazłam alternatywę, którą możemy spożywać częściej i na pewno nam wyjdzie na zdrowie – tatar z łososia!

16790704_1342671195808362_1828111186_n

Składniki: (dla 2 osób)

  • 200 g łososia wędzonego
  • 3 ogórki kiszone(średniej wielkości)
  • 1 cebula
  • 1/2 cytryny
  • sos sojowy(opcjonalnie)

Łososia kroję w drobną kostkę, przekładam do miski i skrapiam sokiem z połowy cytryny. Następnie dodaję posiekane w kostkę ogórki i cebulkę; całość mieszam. Pół mieszanki przekładam do filiżanki i dociskam, aby całość łatwo się z niej wydostała i była ładnie ukształtowana. Przekręcam filiżankę dnem do góry i stukam delikatnie, aż mieszanka wypadnie na talerz.

Tatara podałam z warzywami ugotowanymi na parze – brukselką, marchewką, buraczkami i smażonymi na maśle klarowanym pieczarkami z dodatkiem przypraw(papryka słodka, kurkuma, pieprz, sól morska).

Smacznego!

A.

 

P.S. Tak o to podaje się tatara wołowego w Lublinie na Starym Mieście! Duma 😀13082733_1023396837735801_9012844710309441848_n

Źródło: własne

***

Salmon Tartare

Ingredients:

  • 200 g smoked salmon
  • 3 gherkins
  • 1 onion
  • 1/2 lemon
  • soy sauce

Method:

Chop salmon in small pieces, put to bowl and add juice from half lemon. Next, chop gherkins and onion, add to salmon and mix altogether. Place half of mix in a cup and squeeze it a bit to give it nice shape. I turn it upside down and tap gently to  remove the mix.

I served tartare with steam-cooked veggies – brussels sprouts, carrot, beetroot and fried mushrooms on clarified butter with some spices(sweet pepper, tumeric, sea salt, pepper).

#2nd picture – steak tartare served in my hometown in Lublin – so proud! 🙂

Enjoy!

A.


Jedzmy ryby!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *