Sałatka z batatami

Batat, czyli inaczej słodki ziemniak. Bogaty w składniki odżywcze, witaminy i węglowodany dodające energii. To kolejny produkt, który powinien zostać wpisany na kuchenną listę niezbędników u osób cierpiących na problemy żołądkowe i jelitowe. Bataty mają właściwości łagodzące i usprawniające pracę jelit; dodatkowo to źródło substancji antyrakowych! A jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć, więc do dzieła – jedzmy słodkie ziemniory! 🙂

Składniki:

  • rukola 150-200 g
  • 2 bataty
  • bekon (kilka plastrów)
  • mozzarella (1 kulka)
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn
  • sól morska/pieprz

image

Bataty obrałam i pokroiłam w kostkę. Następnie przełożyłam do naczynia żaroodpornego, skropiłam oliwą z oliwek, doprawiłam solą, pieprzem i rozmarynem. Piekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.

Do szklanej miski włożyłam rukolę i skropiłam ją sokiem z cytryny. Plasterki bekonu i kulkę mozzarelli porwałam i dodałam do środka. Na wierzch ułożyłam upieczone bataty. Czym prędzej pochłonęłam, bo było nieziemsko pyszne 🙈

Na zdrowie!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *