Rosół bez kostki rosołowej

O tej porze roku, kiedy organizm jest zmęczony nieustannym zimnem i brakiem słońca, warto wzmocnić się gorącym rosołem. Ważne jest jednak, żeby przygotować go naturalnie, bez kostki rosołowej, czy vegety, które zawieraja w sobie ulepszacze smaku i konserwanty. Dziś podsyłam Wam moją propozycję na rosół bez sztucznych dodatków, który jest równie smaczny i co ważniejsze – zdrowszy👌😉

image

Składniki:

  • 3-4 l wody
  • 3 udka kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki + natka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • 1-1,5 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka tymianku
  • pieprz cayenne szczypta
  • imbir szczypta
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki

Do zimnej wody wrzucam opłukane i oczyszczone mięso, liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela – gotuję około godziny do miękkości kurczaka(w międzyczasie usuwam powstałe na wierzchu szumowiny). Następnie dodaję wcześniej umyte i obrane warzywa – gotuję kolejne 40-50 minut. Po tym czasie wywar doprawiam kurkumą, papryką, tymiankiem, octem jabłkowym, szczyptą imbiru, szczyptą pieprzu cayenne, solą, pieprzem czarnym i pozostawiam na małym ogniu na około pół godziny.

image

I gotowe! Piękny, złoty kolor zupy zawdzięczamy kurkumie, a intensywny smak to zasługa warzyw i przypraw – nie potrzeba do tego ani grama kostki rosołowej. Rosół podaję tradycyjnie z makaronem i koperkiem i natką pietruszki; alternatywą może być też kasza jaglana, która jest ciekawą i niestandardową koncepcją – wybór należy do Was 🙂

Sekret dobrego rosołu to długi czas gotowania wywaru. I jest w tym racja – cierpliwość popłaca, bo dla smaku królowej polskich zup warto poświęcić popołudnie na jej przygotowanie! 👍

Pozdrawiam,

A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *