Rolada z piersi indyka z nadzieniem szpinakowym / Turkey breast fillet roulades with spinach filling

Ten przepis czekał na swoją publikację kilka miesięcy! Na szczęście sposób wykonania dania zapisałam na świstku papieru, który wczoraj wieczorem wpadł mi w ręcę przy okazji porządków związanych z nadchodzącą przeprowadzką… Tak, tak – już niedługo status londyńczyka zostanie zmieniony :). Po pierwszych sześciu miesiącach imponująco trudnej adaptacji do życia z dala od kraju, rodziny i przyjaciół, myślałam że nigdy nie zaakceptuję tego miasta. Ba, nawet nie polubię go choć odrobinę. A dziś, po 2,5 roku, kiedy pozostało mi dokładnie 15 dni mieszkania w Londynie, powoli zaczynam za nim tęsknić. Ale! Nadchodza nowe wyzwania, nowe perspektywy, nowe cele do osiągnięcia; tym razem w Manchesterze :). Każde trudne doświadczenie kształtuje nasz charakter i rozwija nas jako ludzi, dlatego wierzę, że nie wolno spoczywać na laurach i nie wolno bać się odkrywać tego co nieznane :). Filozofia filozofią, a obiad się sam nie zrobi; zapraszam na roladę z piersi indyka.

Składniki:

  • 2 piersi z indyka
  • szpinak świeży 200g
  • suszone pomidory (6-7 sztuk)
  • czosnek (2 zabki)
  • sól/pieprz
  • kurkuma
  • papryka słodka
  • oregano

Mięso przyprawiłam sola, pieprzem, kurkuma, papryka i oregano – zostawiłam w lodówce na noc(dzięki marynowaniu dzień wcześniej mięsko jest bardziej soczyste).

Nadzienie: Na oliwie z oliwek podsmażyłam szpinak z czosnkiem i posiekanymi suszonymi pomidorami. Doprawiłam szczypta soli i pieprzu, dusiłam 10 minut.

 

image

 

Pierś z indyka delikatnie rozbiłam tłuczkiem, farsz nałożyłam łyżeczka na cała długość filetu. Następnie zrolowałam mięso i włożyłam do małego naczynia żaroodpornego.

 

image

 

Roladę piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podana z pieczonymi warzywami, jest dobrą alternatywą na lekki obiad; a podana w pojedynczych plasterkach to fajna opcja na przystawkę, gdy organizujecie spotkanie ze znajomymi 🙂

 

image

 

Przepis bierze udział w konkursie na Durszlaku w tematyce „Andrzejkowa uczta” – termin ten jest mi wyjątkowo bliski, gdyż 30 listopada to dzień, który zmienił bieg świata – urodziłam się ja! 😀


Andrzejkowa uczta

Pozdrawiam!

A.

xxx

Turkey breast fillet roulades:

Ingredients:

  • 2 turkey breast fillet
  • 200g fresh spinach
  • 6-7 dried roasted tomatoes
  • garlic
  • salt/pepper
  • tumeric
  • sweet pepper
  • oregano

Method:

I prepared meat the night before; it is not necessary but it would make turkey more soft and tasty. First I smashed it a bit with meat hammer, after that I add salt, pepper, tumeric, sweet pepper and oregano. 

On hot frying pan with olive oil I fried chopped spinach, garlic and roasted tomatoes for about 10 mins. I added a pinch of salt and pepper.

Preheat oven to 200°C. Put the filling on entire length of the fillet, roll it and place in a cooking dish. Cook it for 30 mins.

Serve it with cooked vegetables. If you want to prepare something for weekend evening meeting with friends, serve it as a single slice for starter 🙂

Enjoy!

A.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *