Placki bananowo-kakaowe / Banana-cocoa small pancakes

Ahoj!

W kolejce do wpisu na bloga trzy przepisy obiadowe; żaden nie skończony – więc na przekór(jak zwykle) napiszę o śniadaniowych plackach, a co! Sa tak pyszne i proste w wykonaniu, że nie moga czekać dłużej, by ujrzeć światło dzienne 🙂

image

Składniki:

  • 4 banany
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • szczypta sody oczyszczonej(opcjonalnie)
  • olej kokosowy(do smażenia, możecie zastapić masłem)

Banany rozgniotłam widelcem, wbiłam jajka, dodałam cynamon i kakao; dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam płatki owsiane, ponownie wymieszałam. Placuszki wylewałam na patelnię łyżką wazową i smażyłam pod przykryciem, z dwóch stron na rozgrzanym oleju kokosowym.

Podałam je polane odrobiną miodu, z jagodami, żurawiną i jagodami goji; ale gwarantuje, że będa smakować w towarzystwie dowolnych dodatków.

Współlokator, który ma awersje do bananów, po spróbowaniu placków uniósł kciuk do góry – jestem pewna, że ich smak porwie i Wasze serca! 🙂

Smacznego!

A.

Banana-cocoa small pancakes

Ingredients:

  • 4 bananas
  • 4 eggs
  • 1 tablespoon cinnamon
  • 1 tablespoon cocoa
  • 10 tablespoon oats
  • pinch of baking soda
  • coconut oil(for frying, could be replaced with butter)

Method:

Mash the bananas, add eggs, cinnamon and cocoa; mix together with fork. Add oats and mix again. Heat the coconut oil on frying pan and pour the pancakes. Fry under cover on both side.

I served pancakes with honey, blueberries, dry cranberries and goji berries, but I guarantee that they will taste amazing with any other fruits!

My flatmate, who doesn’t like bananas showed the thumb up after tasting pancakes – I hope you’re gonna love them as well! 🙂

A.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *