Pancakes z mąki kokosowej z syropem klonowym / Coconut flour pancakes with maple syrup

Po długiej nieobecności wracam ze zdwojoną siłą! Przeprowadzka z Londynu do Manchesteru, długi urlop i cudowne święta w Polsce, Nowy Rok, rozpakowywanie 2,5 roku życia na Wyspach, zamkniętego w kilkunastu kartonach i tak to się zeszło aż do lutego. Nie lubię dużych zmian i potrzebuję sporo czasu na adaptację w nowej sytuacji – dlatego polubienie się na nowo z garnkami w nowym mieszkaniu trochę mi zajęło ;). Na szczęście wszystko wraca do normy; chęć do gotowania oraz tworzenia nowych przepisów zaowocowała tym o to wpisem.

Będąc dzieckiem, uwielbiałam oglądać amerykańskie filmy; szczególnie fascynowało mnie to, co lądowało na stołach bohaterów – tak różne od naszych polskich potraw. Mama na śniadanie zazwyczaj serwowała kanapki z wędliną i pomidorkiem; dlatego gdy oglądając film ,,Beethoven” zobaczyłam, że tam pierwszym posiłkiem dnia są jajka i bekon, oczy miałam wielkości pięciozłotówek. Może dlatego do dziś za kawałek soczystego boczku dałabym się pokroić ;). Kolejny śniadaniowy ,,American Dream”? Piękne, puszyste pancakesy, serwowane z syropem klonowym. Wierzę, że pewnego dnia będzie mi dane zjeść je w typowym, amerykańskim barze przy Route 66 :). Tymczasem, przygotowałam dla Was moją, zdrową wersję naleśniczków z mąką kokosową. Nie zawierają pszenicy, glutenu, ani mleka zwierzęcego. Gorąco polecam!

P.S. Zdjęcie śniadaniowego lunchbox’a do pracy dla mojego lubego :). Da się? Da się!

16735460_1336676429741172_2026468813_o

Składniki:

  • 100 ml mleka roślinnego (migdałowe, kokosowe, ryżowe)
  • 35g mąki kokosowej
  • 3 jajka
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta cynamonu
  • syrop klonowy
  • 2 jabłka
  • garść orzechów (dowolnych, ja użyłam włoskich)
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Jabłka pokroiłam poziomo w cienkie plasterki, posypałam cynamonem i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 20 minut w temperaturze 180°C. Mąkę, jajka, mleko, sól, cynamon dokładnie ze sobą zmiksowałam i smażyłam z dwóch stron do zarumienienia na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Polałam syropem klonowym, posypałam wiórkami i rozdrobnionymi orzechami. Podałam z upieczonymi jabłkami. Pychota! Mój mały ,,angielski sen” 😉

A.

***

Coconut flour pancakes with maple syrup – gluten free, wheat free, dairy free.

Ingredients:

  • 100 ml almond milk (or coconut/rice milk)
  • 35g coconut flour
  • 3 free range eggs
  • a pinch of salt
  • a pinch of cinnamon
  • maple syrup
  • 2 apples
  • bunch of nuts (any kind, I used walnuts)
  • deciccated coconut

Method:

Cut apple in slices(horizontal), add pinch of cinnamon and put on baking paper and metal tray. Bake in the oven preheated to 180°C for 20 mins. Coconut flour, almond milk, eggs, salt and cinnamon mix together, and fry on hot frying pan with coconut oil on both sides. Serve with maple syrup, deciccated coconut, crushed nuts and baked apples. Delicious!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *