Naleśniki z mąki ryżowej z jabłkami, cynamonem i sokiem z limonki

Pancakes Day!

Któż z nas nie kocha naleśników? Dziś jest doskonała okazja, aby wylądowały na naszym stole. Ja wybrałam wariant z jabłkami, który najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem. Oczywiście naleśniki zrobiłam po swojemu i bez mleka krowiego 🙂

image

Składniki – ciasto:

  • 500 ml mleka migdałowego/ryżowego
  • 300 g mąki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru brązowego(lub innego słodu)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Składniki – nadzienie:

  • 4-5 jabłek (kwaśnych)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 limonka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 goździki

 

image

Do miski dodałam mleko, cynamon, jajka, oliwę i cynamon; całość wymieszałam i stopniowo dodawałam produkty sypkie – mąkę, sodę, szczyptę soli. Po uzyskaniu jednolitej masy, naleśniki smażyłam na oleju kokosowym(możecie użyć innego tłuszczu, który preferujecie). Konsystencja ciasta może różnić się od tego tradycyjnego, robionego na mącę pszennej – nie przejmujcię się tym jednak, naleśniki będą smażyć się równie dobrze, może odrobinę dłużej ;). I pamiętajcie złotą zasadę – pierwszy nigdy się nie udaje! 🙈

image

Obrane i pokrojone w kostkę jabłka włożyłam do rondelka, zalałam odrobiną wody, dodałam goździki i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem. Gdy jabłka zmiękły, dodałam sok z wyciśniętej limonki, cynamon i cukier. Gotowałam około 25 minut do całkowitej miękkości i uzyskania złoto-brązowego koloru.

image

Naleśniki podałam z syropem klonowym. Palce lizać! Życzę udanego świętowania dnia naleśnika 😎👌

A.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *