Mus z płatków owsianych, chia i owoców na zielonej herbacie / Oat, chia & fruit mousse based on Green Tea

Moja najpopularniejsza wersja śniadania to płatki owsiane z owocami w różnorodnej postaci. To opcja łatwa do przygotowania bladym świtem, kiedy ledwo widzi się na oczy – zwłaszcza w okresie jesiennym, gdy ciemność za oknem skłania jedynie do pozostania pod kołdrą. Dzisiejsza poranna aura była jednak na tyle niesprzyjająca, że sił starczyło mi ledwo na podniesienie powieki, więc składniki na pierwszy posiłek zgarnęłam grzecznie do plecaka, a śniadanie przyrządziłam dopiero po solidnej dawce kofeiny w pracy. I tam narodził się pomysł na niestandardowe wykorzystanie płatków owsianych i urozmaicenie ich podania(kawa to dopiero napój bogów! ;)).

image

Składniki:

  • 1/3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 szklanki zaparzonej zielonej herbaty
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 200 g jagód

Płatki zalewamy naparem z zielonej herbaty, dodajemy chia, banana i jabłko, blendujemy na gładką masę. Mus podałam z jagodami; panuje tu jednak pełna dowolność – możecie dodać każdy owoc, który akurat macie w lodówce/zamrażarce – bądźcie kreatywni :). Przepis nie jest górnych lotów, ale to dobra alternatywa na dni kiedy nie macie weny na poranne gotowanie 🙂

Smacznego!

A.

xxx

Oat, chia & fruit mousse based on Green Tea

Ingredients:

  • 1/3 glass of gluten-free oats
  • 1/2 glass of brewed Green Tea
  • 1 tablespoon of chia seeds
  • 1 banana
  • 1 apple
  • 200g blueberries

Method:

Pour the oats with Green Tea, add chia seeds, banana, peeled apple and blend it smooth. I served the mousse with bluberries, but it is gonna be tasty with every fruit you have in your fridge/freezer – be creative :). It is not the most extraordinary recipe, but it is handy when you are not in mood for morning cooking 🙂

Enjoy!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *