Jajeczne muffiny / Breakfast egg muffins

Jak tam po walentynkach kochani? Boli głowa po dużej ilości wina, a może coś pięknego mieni się na Waszych serdecznych palcach od wczoraj? 😉 Scenariusze 14 lutego są różne i ile ludzi tyle opinii – ja im jestem starsza tym bardziej sceptycznie podchodzę do tego święta. Widziałam wczoraj w centrum rozgorączkowanych panów biegających z bukietami róż i szperających nerwowo, z szałem w oczach po sklepach za upominkami dla swoich kobiet i zastanawiałam się po co się tak spinać? Może to mój defekt, że lampka czerwonego wina i obejrzenie ‚Dirty Dancing’ na zakończenie dnia w zupełności mi wystarcza, żeby spędzić to święto ;). Jak to mówią – kochać trzeba cały rok, nie tylko jeden dzień w połowie lutego i ja się pod tym podpisuję, o.

Moim największym, codziennym wyrazem miłości jest gotowanie :). Dziś przepis na szybkie śniadanie białkowo-tłuszczowe.

16754646_1339203232821825_857570861_n

Składniki: (na 6 muffinek)

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka roślinnego (migdałowe/kokosowe/ryżowe)
  • 1 pieczarka
  • 1 plasterek boczku
  • garść szpinaku
  • kurkuma
  • sól morska/pieprz

Rozbiłam jajka, wymieszałam dokładnie z mlekiem i przyprawami. Do silikonowych foremek wkroiłam cienkie plasterki pieczarki i kawałki boczku. Dodałam listki szpinaku i zalałam jajecznym miksem. Piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Podałam z herbatą Matcha :).

Miłego dnia kochani!

A.

***

Breakfast egg muffins

Inredients:

  • 4 free range eggs
  • 3 tablespoon almond/coconut/rice milk
  • 1 mushroom
  • 1 slice of streaky bacon
  • bunch of spinach
  • pinch of tumeric spice
  • sea salt/pepper

Method:

Mix eggs with milk and the spices. Put slices of mushroom and pieces of bacon in silicon muffin forms, add few leaves of spinach and pour the egg mix in. Preheat oven to 200°C and cook muffins for 20 mins. I served them with green matcha tea.

Enjoy!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *