Faszerowany bakłażan vol. 2 :) / Stuffed aubergine vol. 2

Za każdym razem, kiedy robię zakupy na lokalnym targu, nie mogę oderwać oczu od pięknych bakłażanów. Zachęcona sukcesem ostatniego dania(przepis znajdziecie tutaj)zrobiłam podejście numer 2 do faszerowanego kabaczka – ponownie wyszło smakowicie! 🙂

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 torebka kaszy jęczmiennej
  • 2 cebulki
  • kilka pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • papryka słodka
  • sól/pieprz
  • tymianek
  • majeranek
  • kurkuma
  • ser żółty(ja użyłam cheddara)

Bakłażany przekroiłam na pół i wydrążyłam środki. Skropiłam oliwą z oliwek, posypałam solą i piekłam pod folią aluminiową około 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie ugotowałam kaszę jęczmienną. Pokrojoną w kostkę cebulkę zeszkliłam na oliwie z oliwek, następnie dodałam posiekane pieczarki – dusiłam pod przykryciem 15 minut z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie wszystko wymieszłam w misce razem z kaszą i przyprawami i nafaszerowałam kabaczki. Na wierzch położyłam ser i piekłam kolejne 20 minut. Podałam z piersią kurczaka i szpinakiem.

 

image

Smacznego!

A.

xxx

Stuffed aubergine vol. 2

  • 2 aubergines 
  • 1 bag of millet 
  • 2 onions
  • few mushrooms
  • olive oil 
  • sweet pepper(spice)
  • salt/pepper
  • thyme
  • marjoram 
  • turmeric
  • cheddar cheese

Cut aubergine in half and cut out the filling. Pour the olive oil on, add some salt and bake under foil cover for around 30 mins in the preheated oven for 180. 

Meanwhile boil the millet (20 mins). On heated olive oil fry chopped onion, next add chopped mushroom, salt, pepper and simmer for 15 mins. After that mix all ingredients together and fill the aubergine. I put cheese on the top and cook in the oven for the next 20 mins (until cheese is going to be melted). I served with chicken and spinach.

Enjoy! 

A.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *