Ciasto marchewkowe

Od kilku dni chodziły za mną dwa produkty – daktyle i marchewka. Myślałam jak by tu połączyć te składniki, żeby powstało coś słodkiego, ale zdrowego tym samym. Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale niestety trzy pierwsze podejścia pieczenia własnej wersji wylądowały w koszu, bo kompletnie nie nadawały się do jedzenia 😀 To uroki tworzenia swoich przepisów, ale nie ma co się poddawać – trening czyni mistrza!

W pierwszej wersji miały być to ciasteczka – jako bezpieczny wariant; jednak masa którą otrzymałam dała nadzieję na pomyślne w smaku i konsystencji ciasto 🙂 I to był dobry ruch – placek wyszedł słodki, wilgotny z wyczuwalną nutą marchewki, orzechów i przypraw korzennych. Wykonanie jest bardzo proste i nie zajmie Wam dużo czasu. Będzie w sam raz na nadchodzący weekend, do kawy i książki :).

Składniki:

  • 450g marchewek
  • 200g daktyli
  • 80g orzechów włoskich
  • 2 łyżki mleka migdałowego(może być inne)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego(lub miodu)
  • 100g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • pół cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru(przyprawy)
  • 1,5 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego

Daktyle zalałam wrzątkiem i moczyłam przez około godzinę. Nasiona chia(ja używam zmielonych, gdyż ziarenka są dosyć twarde i mogą podrażniać jelita) zalałam 2 łyżkami gorącej wody i odstawiłam do nasiąknięcia(napar z nasion chia i siemienia lnianego ze względu na swoją konsystencję jest zastępstwem jajka i wiążę całą masę – zamiennie możecie użyć 1 jajko, jeśli nie wykluczacie ich z diety). Marchewki obrałam i starłam na małych oczkach, dodałam do nich cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, syrop klonowy i sok wyciśnięty z połowy cytryny. W osobnej misce zblendowałam daktyle razem z mlekiem, olejem kokosowym i orzechami. Połączyłam masę z marchewkami, dodałam mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam całość i przełożyłam do podłużnej foremki. Piekłam około 50 minut w 180°C

Ciacho jest słodkie, a nie ma w sobie ani grama cukru – daktyle i syrop klonowy(lub miód) to naturalne słody. Mam nadzieję, że przepis się spodoba, dajcie znać jak wyszło Wasze ciacho!

A.

***

Carrot Cake 

Ingredients:

  • 450g carrots
  • 200g Medjool dates
  • 80g walnuts
  • 2 tablespoons almond milk
  • 2 tablespoons coconut oil
  • 2 tablespoons maple syrup(or honey)
  • 100g coconut flour
  • 1 teaspoon gluten free baking powder
  • half lemon
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon nutmeg
  • 1 teaspoon ginger spice
  • 1,5 tablespoon chia seed or flax seeds

Method:

Pour dates with hot water and left them for about an hour to soak. Soak chia seeds in 2 tablespoons of hot water as well(chia seeds and falx seeds are replacement for an egg – if you include them in your diet, you can add 1 free range egg instead). Peel and grate carrots, then add to them cinnamon, nutmed, ginger, maple syrup, and juice from half lemon. In a separate bowl blend dates, milk, coconut oil and walnuts. Add mix to carrots and stir properly with tablespoon. After that add coconut flour and baking powder and mix altogether once again. Put baking paper in a loaf pan and then place the pulp in. Preheat oven to 180°C and bake cake for around 50 mins.

The cake is sweet, but there’s no sugar added – dates and maple syrup(or honey) give the natural sweetness. I hope you like the recipe, let me know how was your cake!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *