Ciasto karmelowe z pistacjami na spodzie z kaszy jaglanej

Wariacji z kaszą jaglaną ciąg dalszy – ale jak tu przestać, kiedy jej użycie jest: a)zdrowe, b) tanie, c) niezawodne. Na słodko, na słono, na deser na obiad; opcji jest mnóstwo – wedle upodobań :). Dzisiejsza tytułowa propozycja jest bardzo szybka w przygotowaniu, a do tego nieprzyzwoicie pyszna!

image

Składniki:

  • 250-300 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 puszka karmelu
  • garść pistacji
  • sól
  • 1 łyżka oliwy

 

Kaszę jaglaną moczę około godziny w zimnej wodzie, następnie płuczę i gotuję 15 minut w proporcji 2:1 dodając szczyptę soli i łyżkę oliwy. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę mieszam z jajkiem, mąką ziemniaczaną, cynamonem, miodem. Masę układam w wyłożonej papierem okrągłej formie o średnicy 20-25 cm. Piekę w temperaturze 180 stopni około 30 minut – aż na wierzchu zrobi się twarda „skorupka”.

Nie jestem zwolennikiem używania gotowych produktów, ale żeby nie zwariować – raz na jakiś czas można przymknąć oko na zasady żywienia 😉 Tak więc jaglany spód smaruję obficie karmelem i posypuję prażonymi na patelni pistacjami.

image

image

image

Polecam, nieprzyzwoicie pyszne! 🙂

A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *