Ciasteczka owsiane z konfiturą

Cały czas tkwię w postanowieniu unikania gotowych słodyczy, stąd rodzą się w mojej głowie przeróżne pomysły na łakocie własnej produkcji 🙂 Ciasteczka owsiane są moja ulubioną propozycją; można kombinować na mnóstwo sposobów, korzystając z tych składników, które akurat pojawiły się na horyzoncie. Ich wykonanie to kwestia kilku minut 👌

image

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • słoiczek konfitur malinowych (mogą być inne)
  • odrobina cukru brązowego
  • cynamon
  • 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie)

image

Nasiona chia zalałam odrobiną wrzatku i odstawiłam na chwilę, aby nasiąkły. Następnie zmieszałam ze soba wszystkie składniki i uformowałam okrągłe,  płaskie ciasteczka.

image

Dzięki konfiturom i nasionom chia wszystkie składniki swobodnie łączą się ze sobą. Jeśli Wasze ciacha rozpadają się – możecie dodać jedno jajko dla uzyskania pożądanej konsystencji.

image

Ciasteczka piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Są idealne do popołudniowej herbatki 🙂

Smacznego!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *