Brownie z kaszy jaglanej z jabłkami

W przypadku chęci zmiany naszych nawyków żywieniowych, bardzo ważna jest umiejętność oszukania swojej głowy – a przez to i kubków smakowych 🙂 Małym oszustwem, którym mogę się poszczycić jest zamiana czekolady na suszone daktyle – od dłuższego czasu w chwili słabości to właśnie one ratują mnie od sięgnięcia chociaż po jedna kosteczkę. Idąc tym tropem, możemy też stworzyć oszukane ciasta, które wcale nie muszą być nudne – mój nr 1 – brownie z kaszy jaglanej i jabłek 😍

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
  • pół szklanki mleka migdałowego
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 4 jabłka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Kaszę jaglana moczyłam w zimnej wodzie około 1h. Następnie przepłukałam ją i gotowałam ze szczypta soli i łyżką oliwy z oliwek około 15 minut, odstawiłam na kolejne 15 minut, żeby odparowała.

W międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam je w drobną kostkę. Do miski z kaszą jaglaną dodałam wszystkie składniki i zmiksowałam przy pomocy blendera. Przelałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam około 70 minut w temperaturze 180 stopni.

image

Byłam zaskoczona powstałym efektem – ciasto ma konsystencję musu i wręcz rozpływa się w ustach! Taką słodycz bez wyrzutów sumienia polecam z czystym sercem 🙂

A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *