Bezglutenowe ciasto bananowe / Gluten-free banana cake

W końcu udało mi się opracować dobry przepis na owiane sławą ciasto bananowe! Nie ukrywam – kilka wcześniejszych eksperymentów wylądowało w koszu :). Ważne jednak, żeby nie rezygnować i próbować do skutku; prędzej czy później uzyskamy pożądane rezultaty. Warto bawić się przepisami, inspirować i szukać własnych ścieżek w kuchennych podbojach.

image

Składniki:

  • 3 banany
  • 100g płatków owsianych bezglutenowych
  • 120g mąki kukurydzianej
  • 50g daktyli (kilka sztuk)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka roślinnego(ja użyłam kokosowego)
  • 2 łyżki miodu(lub innego słodu)
  • skórka z pomarańczy

Przyprawy:

  • goździki
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • kardamon
  • imbir

Daktyle namoczyłam we wrzątku, zostawiłam na 20 minut. Do kubka wsypałam po szczypcie przypraw i kilka goździków, zalałam wrzątkiem na wysokość około 1,5 cm i zostawiłam pod przykryciem również na 20 minut(ten krok można pominąć, ja chciałam uzyskać jak najbardziej korzenną esencję – przyprawy można także wsypać bezpośrednio do masy).

Banany, daktyle, olej kokosowy, ocet jabłkowy zblendowałam na gładką masę. Następnie dodałam korzenną esencję(bez goździków) i wymieszałam łyżką. Do masy dodałam płatki owsiane i ponownie zblendowałam całość. Wsypałam mąkę kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia, skórki z pomarańczy; wymieszałam łyżką. Powstałą, dość gęstą masę zalałam mlekiem kokosowym i dodałam dwie łyżki miodu; następnie zblendowałam.

Przelałam ciasto do wyłożonego papierem do pieczenia okrągłego naczynia żaroodpornego, o średnicy 25 cm.

Piekłam 40 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni, sprawdzając co jakiś czas czy placek się nie przypala.

Gotowe 🙂 Po upieczeniu zostawiłam ciasto w piekarniku, aby tam spokojnie ostygło.

Dla mnie ciasto jest pyszne bez żadnych dodatków; jeśli chcecie słodszą wersję – doróbcie polewę czekoladową, lub podajcie je z miodem. Czekam na Wasze opinie! 🙂

A.

image

xxx

Gluten-free banana cake:

Ingredients:

  • 3 bananas
  • 100g gluten-free oats
  • 120g corn flour
  • 50g dates (just few of them)
  • 2 tablespoon coconut oil
  • 1 tablespoon apple vinegar
  • 1 tablespoon baking soda
  • 1 tablespoon baking powder
  • 150 ml coconut milk
  • 2 tablespoons honey
  • orange peel

Spices:

  • cloves
  • cinnamon
  • nutmeg
  • cardamom
  • ginger

Method:

Soak dates in boiled water for approximately 20 mins. Put a pinch of spices and few cloves in a mug, cover it with boiled water (around 1,5 cm above it), leave under cover for 20 mins as well(you don’t need to prepare the essence, you can put spices directly).

Bananas, dates, coconut oil, apple vinegar blend smooth. Add essense(without the cloves) and mix with the spoon. After that add oats and blend again. Pour corn flour, baking soda, baking powder, orange peel and mix with the spoon. The last step is to add coconut milk and honey and blend one more time.

Put the baking paper in the dish and pour cake in.

Preheat the oven to 180°C. Bake for 40 mins; check if the cake is not burning. 

And that’s it 🙂 Leave the cake in the oven to slowly cool down.

I love the taste just the way it is, if you would like it more sweet – put on some icing or serve with honey. I can’t wait to get some feedback from you! 🙂

A.

image

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *