Batony daktylowo owsiane / Dates and oat bars

16901481_1347225428686272_1345804775_n

Już jutro tłusty czwartek! Dzień, w którym cały naród szaleńczo rzuca się na pączki i faworki, panie nie liczą kalorii, a wszelkie wyrzeczenia schodzą na drugi plan. Zdecydowanie lubię ten dzień w roku. Wszyscy są jacyś.. szczęśliwsi? 😀 Jeden pączek, a tyle radości!

A co do słodkości – zaczęłam właśnie czytać książkę Damon’a Gameau „Cały ten cukier”. Autor po trzech latach zbilansowanej, zdrowej diety postanawia wykonać eksperyment i przez 60 dni spożywa przetworzone, sklepowe produkty, które powszechnie uznawane są za „zdrowe”. Po przeczytaniu kilku kartek, byłam przerażona jaki będzie efekt końcowy – automatycznie odeszła mi ochota na kupne słodycze 😀 Dlatego wpadł mi pomysł na zrobienie domowych batoników – przepis nie jest skomplikowany, a efekt – sprawdźcie sami!

Składniki:

  • 200g daktyli Medjool
  • 50 ml mleka roślinnego
  • szklanka (120g) orzechów(dowolnych, ja zmieszałam włoskie, nerkowce i brazylijskie)
  • szklanka (120g) płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego(może być miód)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia(opcjonalnie)
  • szczypta soli morskiej

Daktyle namoczyłam we wrzątku przez 30 minut. Następnie wyjęłam z nich pestki i zblendowałam z mlekiem, olejem kokosowym. Dodałam stłuczone orzechy, kakao, nasiona chia, cynamon, szczyptę soli i płatki owsiane; całość dokładnie wymieszałam łyżką. Na koniec dodałam syrop klonowy, ponownie wymieszałam masę.

Całość przełożyłam do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie uciskałam łyżką. Piekłam 15 minut w temperaturze 180 stopni. Poczekałam aż masa wystygnie i pokroiłam ją w batony.

Pyszneeeeeee! I bez wyrzutów sumienia 🙂 Daktyle dają batonom naturalną słodycz, którą uzupełnia delikatnie syrop klonowy. A orzechy to źródło zdrowych tłuszczy i dawka energii. Fajnie smakują do porannej kawy, lub jako popołudniowa przekąska. Polecam!

A.

16901623_1347819788626836_514447963_n

***

Dates and oat bars

Ingredients:

  • 200g dates Medjool
  • 50 ml almond/coconut/rice milk
  • 120 g (a cup) of nuts (I used Walnuts, Cashews, Brazilian)
  • 120 g (a cup) of gluten free oats
  • 1 tablespoon coconut oil
  • 2 tablespoon cocoa
  • 2 tablespoon maple syrup/honey
  • 1 tablespoon cinnamon
  • 1 tablespoon millet chia seeds
  • pinch of sea salt

Method:

Soak dates for 30 mins in hot water, then remove the water and remove the seeds. Add coconut oil and milk, blend together until smooth. Then add crushed nuts, cocoa, chia seeds, cinnamon, oats and mix altogether with the tablespoon. At the end add maple syrup and mix once again. 

Put baking paper in a loaf pan, then place the pulp in and press properly with the spoon. Preheat oven to 180°C, bake for 15 mins. Wait until chill, then cut in bar slices. 

Enjoy it with your morning coffee, or eat as afternoon snack 🙂

A.

Przepis konkursowy:

www.sklepagnex.pl

Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *