Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i warzywami

Święta, święta i po świętach. Teraz nie pozostaje nic innego, jak cieszyć się wiosną – porą roku, podczas której dostajemy nowej energii do działania! Od razu aż chce się podnieść z łóżka i działać 🙂

Moją wiosenną wariacją był faszerowany bakłażan – po raz pierwszy zmierzyłam się z tym warzywem i na pewno nie po raz ostatni. Robiąc zakupy na targu zwróciłam uwagę na jego piękny, fioletowy kolor i od razu w głowie pojawił się pomysł na nowy przepis(wydawało mi się to nieprawdopodobne, ale tak – w prawie samym sercu Londynu mam targ ze świeżymi owocami i warzywami ! 😎).

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • kilka pieczarek
  • 1 cebulka
  • 1 torebka kaszy jaglanej
  • sól/pieprz
  • tymianek
  • kurkuma
  • oliwa z oliwek

image

 

Bakłażany przeciełam na pół, wydrążyłam środek, skropiłam oliwa z oliwek i posypałam sola; wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Na oliwie z oliwek podsmażyłam cebulkę, po jej zarumienieniu dodałam pieczarki, dusiłam około 10 minut. Następnie dodałam pora, marchewkę i przyprawy; dusiłam pod przykryciem kolejne 10 minut. W misce wymieszałam wszystko z ugotowaną kaszą jaglaną i wypełniłam bakłażany. Wstawiłam do piekarnika na kolejne 15-20 minut.

Bakłażany można jeść same – jako danie wegetariańskie; można je także podać z pieczona piersią kurczaka/indyka.

Życzę smacznego!

A.
Przepis bierze udział w konkursie na www.durszlak.pl.

Kasza jaglana na słodko i słono

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *